Wil jij een Droomkeuken?

Wil jij een Droomkeuken?

Voordat je een keukenshowroom van een keukenleverancier binnenloopt, raden we je aan eerst zelf na te denken over jouw hoe jouw droomkeuken er uit ziet. Wat zijn de wensen en eisen van je droomkeuken. Om je hiermee op weg te helpen hebben we een stappenplan ontwikkeld: Het Keuken-ABC. In 3 stappen naar jouw droomkeuken.

Volg jouw Keuken-ABC naar jouw eigen droomkeuken:

 1. Apparatuur
 2. Body (indeling, kasten en werkblad)
 3. Comfort en veiligheid

Met behulp van de stappen in het Keuken-ABC en de onderstaande checklist kan je zelf jouw droomkeuken in 3 stappen voorbereiden.

1. Apparatuur

Met keukenapparatuur beginnen levert in de meeste gevallen een goede start van je wensenlijst voor je nieuwe keuken. Voor ieder apparaat zijn er grote verschillen in uitvoering en afmeting, maar zie het als een startpunt.
Tenzij anders genoemd gaan we uit van inbouwapparatuur.

We gaan je op weg helpen met de volgende keukenchecklist.
Let op:
Het aantal keukenapparaten hangt natuurlijk af van jouw situatie.
Voor hoeveel mensen wil je maaltijden klaar maken in je keuken?
Met hoeveel personen ben je meestal tegelijk bezig in de keuken?
Hoeveel ruimte heb je ter beschikking? Ook speelt het beschikbare budget een belangrijke rol.

We noemen de keukenapparaten in volorde van belangrijkheid zoals wij dat vaak zien.
Probeer voor ieder onderdeel op de keukenchecklist aan te geven of het voor jou een wens of een eis voor jouw nieuwe keuken is.

Keukenchecklist:

 • Koelkast (lage koelkast, hoge koelkast of grote dubbeldeurs koelkast);
 • Kookplaat (Inductie, keramisch of gas);
 • Oven;
 • Afzuigkap;
 • (Combi-)Magnetron;
 • Vaatwasser;
 • Vriezer (vaak in combinatie met de koelkast);
 • Keukenboiler of Quooker;
 • Stoomoven;
 • Fornuis;
 • Inbouw koffiezetapparaat;
 • Servies verwarmer;
 • Keuken plint verwarming;
 • Wasmachine en wasdroger (bij voorkeur niet in de keuken, maar in een aparte ruimte).

Het is prima om voorlopig alles aan te vinken wat je graag wilt. In een latere fase van jouw droomkeuken in 3 stappen gaan we kijken of alles past.

2. Body

Met de ´Body´van de keuken, bedoelen we de keukenindeling, de keukenkasten en het keukenblad.

Welke keukenindeling past het beste bij jouw nieuwe keuken?
De meeste voorkomende keukenindelingen zijn:

 • L-vorm: een lange wand en een korte wand met een hoek;
 • I-vorm: een rechte wand;
 • U-vorm: een keukenindeling rondom met 3 wanden;

Eventueel aangevuld met een keukeneiland en een eetbar.

Welke keukenkasten passen het beste in jouw keuken?
en waar moeten welke keukenkasten komen.
Voor de volledigheid sommen we eerste de type keukenkasten op:

 • Onderkasten: dit zijn de lage kasten onder het keukenblad;
 • Hoge kasten: dit zijn doorlopende kasten van vloer tot (bijna) aan het plafond;
 • Bovenkasten: dit zijn de kasten boven het werkblad.

Al deze kasten zijn leverbaar in verschillende breedtes. De beschikbare breedtes verschillen per keukenfabrikant. De meest gangbare kastmaat is 60 cm breed omdat deze breed genoeg is voor inbouwapparatuur. Maar afhankelijk van de afmetingen van jouw ruimte kan het handig zijn om andere maten te gebruiken.
Verder kan een keukenkast voorzien worden van laden of een reguliere kastdeur.
Door het gebruik van lades kan je de ruimte in jouw keukenkasten efficient benutten omdat je de ruimte achterin de kasten gemakkelijk kan bereiken
Een handige lade voor smalle kasten is een apothekerslade of apothekerskast, die zowel geschikt is voor onderkasten als voor bovenkasten.

Wat is een apothekerslade?

Een apothekerskade is een smalle langwerpige keukenkast die net als een lade helemaal naar voren getrokken kan worden. Bij een apothekerskast zijn de zijkanten open waardoor je gemakkeliljk van beide kanten bij de inhoud kan komen. Ergonomisch gezien biedt een hoge apothekerskast de mogelijkheid om veel gebruikte levensmiddelen op een gemakkelijk bereikbare hoogte te plaatsen.

Om de de ruimte achter in hoekkasten efficient te gebruiken is een draai-carrousel of hoekcarrousel handig.
Wat is een hoekcarrousel?
Een hoekcarrousel is een dubbel draaiplateau waar spullen op gezet kunnen worden. Door aan de carrousel te draaien kan alles op het draaiplateau eenvoudig bereikbaar worden gemaakt.
Voor een vierkante carrouselkast kan een ronde carrousel worden toegepast. Voor een rechthoekige hoekkast kan een langwerpige carrousel worden gebruikt die uit de hoekkast komt wanneer de deur van de carrouselkasst opengemaakt wordt.

Welk keukenblad past bij jouw droomkeuken?

Het keukenblad bepaalt in grote mate de uitstraling van de keuken, voor zowel de kleurkeuze als de materiaalkeuze.
Het keukenblad is ook heel belangrijk voor het dagelijkse gebruik van de keuken. Vaak wordt de achterwand of spatrand gekozen in combinatie met het keukenblad.
Voor de beste keuze van het keukenblad zijn heel veel aspecten van belang:

 • De materiaalkeuze en de bijbehorende eigenschappen van het keukenblad;
 • De kleur van het keukenblad;
 • De dikte van het keukenblad;
 • De hoogte van het keukenblad;
 • De keuze tussen wel of geen waterkering op het keukenblad;
 • De keuze tussen een lage spatrand of volledige achterwand;
 • Natuurlijk past in deze context ook een bijpassende keukenspoelbak.
 • Het beste keukenblad voor jouw keuken is het werkblad dat mooi past in het geheel en praktisch is in het gebruik.

Wil je advies of even sparren over wat nu precies het beste keukenblad is in jouw situatie, neem dan contact met ons op.

3. Comfort en veiligheid in de keuken

Hoe voeg je meer comfort toe aan jouw droomkeuken?

Een goed keukenontwerp is mooi en biedt ook comfort.
Design en comfort hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel. Goed ontwerp houdt rekenig met comfort en veiligheid.
Comfort in de keuken bestaat onder andere uit gebruiksgemak en bewegingsruimte afgestemd op jouw persoonlijke behoefte.
Gebruiksgemak is deels afhankelijk van de keukenindeling en deels van de beschikbare keukenapparatuur.

Een praktische keukenindeling bestaat uit voldoende toegankelijke kastruimte, een logische positie van de verschillende keukenkasten en keukenapparatuur ten opzichte van elkaar en een juiste tussen kastdeuren of lades. Voor de een betekent dit veel lage keukenkasten, voor de ander juist meer hoge keukenkasten.

Kokend water direct uit de keukenkraan met een Quooker. Wanneer je regelmatig kokend water nodig hebt is een Quooker een geweldige toevoeging aan jouw keuken waar je iedere dag van geniet.
Koken op inductie is voor velen al een vanzelfsprekendheid, maar voor anderen is het pure luxe. Koken op inductie kan door middel van het snel beschikbare vermogen ook tijd besparen.
Keukenkraan met sensor, zodat je de kraan kan bedienen zonder een hendel of knop aan te raken.
Apparatuur op hoogte zodat je niet altijd hoeft te bukken. Niet alleen het keukenwerkblad kan op jouw ideale hoogte worden gemonteerd, maar hetzelfde geldt ook voor keukenapparatuur. Dit kan handig zijn onder andere de toegangkelijkheid van een vaatwasser en een oven.
Verwarming in de keuken. Soms is er geen ruimte in de keuken voor een gewone radiator. Als je toch verwarming in de keuken nodig hebt om op koude winterdagen een behaaglijke temperatuur te krijgen is een plint-verwarming mogelijk een oplossing.

Veiligheid in de keuken
Hoe maak je jouw droomkeuken veiliger?

In de keuken wordt voor het bereiden van eten een combinatie hittebronnen van keukenapparatuur gebruikt.
Het is belangrijk om hier tijdens het onwerp van de keuken al heel goed over na te denken.

Als eerste op onze lijst staat het vermijden van open vuur (zoals koken op gas) in de keuken . Vanuit het oogpunt van veiligheid in de keuken adviseren we koken op gas te vervangen door een andere hittebron, bij voorkeur koken op inductiekookplaat. Een inductiekookplaat levert alleen warmte als de betreffende inductiezone een pan detecteert. Als je per ongeluk een inductiezone inschakeld wanneer er geen pan opstaat, schakelt deze automatisch weer uit. Bovenop de al genoemde veiligheidsaspekten van een inductiekookplaat zijn bijna alle inductiekookplaten voorzien van een kinderslot. Verder koelt een inductiezone ook weer heel erg af, waardoor er bijna geen kans bestaat op verbranding door aanraking.

De beschikbaarheid van een blusdeken, brandblusser zijn belangrijke toevoegingen om de veiligheid na het onstaan van een brand te vergroten.
Ook bij inductie en electrisch koken kan bij oververhitting de vlam in de pan slaan.
Let op: kies voor het juiste type brandblusser om de gevolgschade, zoals defecte electronica, te voorkomen. Gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen!

Om te helpen bij het tijdig detecteren van brand of overmatige rook is de montage van een brandmelder or een rookmelder van groot belang. Een deskundige plaatsing van een brandmelder of rookmelder is belangrijk om vals alarm of juist te laat alarm te vermijden.

Goede verlichting van het werkblad, zodat je goed ziet wat je doet wanneer je met scherpe messen etenswaren snijdt draagt ook bij aan veiligheid in de keuken.

Een goede luchtafzuiging en filtering boven de kookplaat zorgt voor een gezondere lucht in de woning met minder fijnstof. Het vrijkomen van fijnstof in de keuken is een onderbelicht probleem, vooral in afzuigkappen die werken met recirculatie van de lucht.
Gelukkig bestaan er inmiddels wel hele goede oplossingen voor. Een veel gebruikte oplossing is het plaatsen van een plasmamade filter in de afzuigkap. Het verminderen van fijnstof in de keuken is geen accuut gevaar maar op de lange termijn is is fijnstof gevaarlijk voor de gezondheid.

Steeds vaker wordt veilig werken in de context geplaatst van ergonomisch werken. Een ergonomisch keuken begint met een goed ontwerp van de indeling van de keuken, de keuze van de plaats van keukenapparatuur, de hoogte van de bovenkastjes, de keuze van de kastgrepen, etc.
In een ergonomisch ontworpen keuken kan je veilig werken maar vooral ook prettig werken, zonder ergenissen of irritaties over de indeling van de keuken.

Wat komt er na de Keuken-ABC?
Na het bepalen van de grote lijnen van jouw droomkeuken in 3 stappen na het invullen van jouw Keuken-ABC kan je gaan Detaileren en Evalueren.
Neem hier voldoende tijd voor en bespreek dit met anderen.
Bij de keuze van een keuken komen heel veel beslissingen op je af. Wanneer je hier weinig ervaring mee hebt kan dit een nogal overweldigende taak zijn.

Zoek jij een betrouwbaar en deskundig onafhankelijk advies bij het ontwerp van jouw droomkeuken, neem dan contact met ons op.
Wij helpen je graag.

Vond je dit artikel interessant?
Lees dan ook onze andere artikelen:
– Een nieuwe keuken kopen? 
– Waar vind je bruikbare inspiratie voor jouw droomkeuken
– Hoe vertaal je jouw keukenideeën naar een aansprekend concept
– Hoe maak je een passend technisch-ontwerp van jouw keuken

Waarom Keukenadvies van ValueStyling.nl?
De keuken is een belangrijk onderdeel van de woning. Een investering in een mooie keuken is een waardevaste investering in je woning. Bij de keuze van een passende keuken vormen keuze van indeling, kleuren, materialen en verlichting belangrijke aspecten. Keukenontwerp is een onderdeel van interieur-ontwerp.
Valuestyling.nl help al jarenlang klanten met onafhankelijk en transparant advies, ontwerp en realisatie van keukens.
Door onze expertise en ervaring hebben we een netwerk van geselecteerde professionals om ons heen opgebouwd, die wij in kunnen zetten voor onze klanten. Wilt u op een stressvrije wijze uw nieuwe keuken uitzoeken en geinstalleerd hebben? Neem dan contact op met ValueStyling.nl

Over de schrijver
Simone is een ervaren vastgoed styliste werkzaam in de regio haaglanden en sinds 2014 succesvol in het restylen van woningen voor verhuur, verkoop en eigen bewoning.
Reactie plaatsen